Prepisivanje srpske ili BiH vozačke dozvole na nemačku – procedura

Ukoliko posedujete vozačku dozvolu iz Srbije ili BiH i selite se u Nemačku privremeno ili stalno, tu vozačku dozvolu možete da koristite samo prvih 6 meseci Vašeg boravka nakon čega ste obavezni da prepišete dozvolu na nemačku. 

NAPOMENA: ZA PREPISIVANJE SRPSKE I BIH DOZVOLE U NEMAČKOJ, PROCEDURA KOJA JE OPISANA U OVOM TEKSTU VIŠE NIJE VALIDNA (od januara 2017.). BILATERALNIM SPORAZUMOM IZMEĐU NEMAČKE I SRBIJE (BiH takođe) DOZVOLE A I B KATEOGRIJE SE MOGU JEDNOSTAVNO PREPISATI BEZ POTREBE ZA POLAGANJEM TEORIJE ILI PRAKSE I BEZ POTREBE ZA POLAGANJEM PRVE POMOĆI ILI TESTA VIDA. DOVOLJNO JE PREVESTI DOZVOLU NA NEMAČKI I IZVRŠITI ZAMENU U NADLEŽNOJ KANCELARIJI.

Nemačka ima dogovor sa određenim zemljama koji omogućava državljanima tih zemalja da jednostavno odu i zamene svoju dozvolu za nemačku, ali je za državljane Srbije i BiH nažalost u ovom trenutku procedura mnogo komplikovanija. U ovom tekstu su opisani koraci neophodni da se zamene srpska ili BiH dozvola za nemačku.

Prvi korak je prevod vozačke dozvole koju posedujete na nemački. To se može uraditi u ADAC-u i košta oko 40 EUR.

ADAC prevod vozačke dozvole
ADAC prevod vozačke na nemački – zaglavlje
ADAC prevod vozačke dozvole - pečat
ADAC prevod vozačke na nemački – potvrda
ADAC prevod vozačke na nemački - račun
ADAC prevod vozačke na nemački – račun

Nakon toga je potrebno uraditi test vida i dobiti potvrdu da je tu sve ok – ovo se radi u nekoj od ovlasćenih optika. U isto vreme ili nakon toga potrebno je proći kurs prve pomoći i dobiti takođe potvrdu o tome. Test vida i kurs prve pomoći koštaju oko 25 EUR.

Potvrda o položenoj prvoj pomoći - zaglavlje
Potvrda o položenoj prvoj pomoći – zaglavlje

Svi prethodni dokumenti se prikupljaju kako bi se skupili potrebni papiri koji se moraju predati u LBV (Landesbetrieb Verkehr ili Strassenverkehrsamt u zavisnosti od grada kancelarije mogu imati drugačije ime ) gde se predaje zahteve za prepisivanje dozvole na nemačku. Zahtev za prepisivanje dozvole košta 42.60 EUR. Termin u LBV/Strassenverkehrsamt obično možete zalazati preko interneta ili u manjim opštinama lično ili putem telefona.

LBV račun
LBV račun

Nakon predavanja dokumenata u LBV/Strassenverkehrsamt za nedelju-dve dobićete papire koje možete koristiti kako biste prijavili ispit iz teorije u TUV-u. U međuvremenu dok čekate prođite kroz teoriju jer se neki propisi razlikuju od onih u Srbiji a ko je vozio više od 2-3 godine verovatno je i zaboravio neke podatke – pogotovo one koji su eksplicitni u svojim brojevnim vrednostima.
Kada spremite teoriju i dobijete papire iz LBV-a/Strassenverkehrsamt-a možete zakazati ispit iz teorije. Ovo možete uraditi sami ili preko auto-škole u zavisnosti kako preferirate spremiti pripreme i izlazak na polaganje teorije.
Plaćanje se vrši u TUV-u na dan polaganja ako sami izlazite ili preko autoškole ako vam škola organizuje izlazak. Cena polaganja teorije je oko 20 EUR.

Izlazak na teoriju - račun
Izlazak na teoriju – račun

Nakon što položite ispit iz teorije dobićete potvrdu koju možete odneti u školu kako biste počeli sa časovima voženja i izlaskom na praktični ispit.

Potvrda o položenoj teoriji
Potvrda o položenoj teoriji

U zavisnosti od auto-škole i vaše trenutne spreme i toga koliko vozite po „PS-u“ škola Vam može tražiti da vozite između 3 do N časova kako bi Vas spremili za praktični test. Cene časa su obično oko 32 evra (45 minuta) dok se plaća i osnovni trošak (Gebuhr) u visini oko 100 EUR – ovo zavisi od škole do škole (negde je skuplje a negde jeftinije).

Auto-škola troškovi
Auto-škola troškovi

Kada škola oceni da ste spremni u dogovoru sa Vama prijavljuju Vas za praktični ispit. Obično ispit može da se zakaže najranije dve nedelje od momenta kada ste spremni za polaganje. Izlazak košta oko 85 EUR.

Ukoliko imate sreće i veštine položićete iz prvog puta, a ukoliko ne drugi put bi trebalo biti bolje… Elem, kada dobijete potvrdu da ste položili vožnju i praktično, sa tom potvrdom odlazite u LBV/Strassenverkehrsamt gde Vam izdaju nemačku vozačku dozvolu i zadržavaju Vašu postojeću.

Da napomenem, ovaj tekst je napisan na osnovu ličnog iskustva u Hamburgu – moguće je da postoje različite procedure u drugim opštinama i okruzima u Nemačkoj.

To bi bilo to – minimalni troškovi čitave procedure su oko 400 EUR a mogu znatno porasti ako uzimate veći broj časova, skuplju auto-školu ili ponavljate ispite. Srećno!

#ADAC#auto-škola#BiH#dozvole#Landesbetrieb Verkehr#LBV#nemačku#Prepisivanje#prevod#procedura#srpske#Strassenverkehrsamt#vozačke

Comments

 1. Nikoleta Hamburg - 30/09/2016 @ 15:42

  Dobar dan svima!

  Prije svega, svaka cast na detaljnom opisu – upravo odgovara i mom licnom iskustvu. Ja sam trenutno zavrsila teorijski ispit. Ako kome treba, evo i moje iskustvo (vezano iskljucivo za teorijski ispit – svi prethodni koraci su doslovce kao i na stranici opisani):
  – Spremala sam samostalno, bez auto-skole. Najbolja prepuruka su online besplatni sajtovi (sa prijavom, koja je bezbolna)i u slucaju da dovoljno razumijete njemacki (nisam sigurna da li nude pripremu i na drugim jezicima). Sajtovi su:
  1.)el-driver.de -prilicno dobra statistika, cak imaju i odredjeni “deal” -ako zavrsite odredjene pripreme oni ce vam platiti test ako padnete.Prilicno dobra motivacija ALI ne funkcionise! 🙁 Bar u mom slucaju,desila se neko ponavljanje istih pitanje…Bezveze,ali sam opet naucila od njih. Pitanja su kao i na testu ali PAZNJA za VIDEO PITANJA: Na sajtu prikazu i video i pitanje istovremeno dok je na testu redosljed:prvo video (do 5 puta se moze pregledati) pa tek onda pitanje. Uz to zaSvajcarce:mislim da imaju i vebsajt za tamo.Provjerite.
  2.)zumfahren.de -Takodje originalna pitanja, pri tom i video pitanja su simulirana kao i na testu. Statistika je malo slabija od prvog vebsajta.
  3.)fuererscheintest-online.de
  U sustini dovoljno je na jedan od ovih vebsajtova vjezbati (ja sam otkrila2.)i 3.) tek posto mi je 1.) usao u to glupo ponavljanje istih pitanja).

  Cijena testa: 20.83(Tüv, kao i sto su svi gore naveli)

 2. Nikoleta Hamburg - 30/09/2016 @ 15:49

  E sad poslije mog opširnog opisa iskustva (izvinjavam se na tome) imam i ja jedno pitanje i to upravo za one koje žive u Hamburgu i koji su prošli korake poslije polaganje teorijskog testa (bez auto-škole):

  Koju auto-školu u Hamburgu preporučujete? I da li je moguće pregovarati oko “Grundgebühr”u slučaju kada je teorijski test već položen. Vidim da je par njih platilo “ugovor”/”prijavu” (pretpostavljma da je to upravo Grundgebühr) u Berlinu od 19-75 (u relativno skorom periodu) evra, dok tražeći po vebsajtovima hamburških auto-škola vidim da se cijene kreću od 150-200 evra 🙁

  Unaprijed zahvalna.

  Pozdrav

 3. Vladimir - 02/10/2016 @ 12:21

  Hvala Nikoleta na iskustvu. Žao mi je, ja ti ne mogu pomoći jer sam na totalno drugom kraju nemačke.
  Mene interesuju još poneki sajtovi za vežbanje teorije, po mogućstvu na hrvatskom jeziku (jer moj Wortschatz za vežbanje na nemačkom nije zadovoljavajući i trebalo bi mi mnooogoo više vremena).
  Ja sam naišao na fuehrerschein-bestehen.de ali sam uspeo samo 30 pitanja dobiti besplatno i to bez rešenja / provere mojih odgovora. Na početku piše da besplatno dobijam 3×30 pitanja, ali nema opcije za pokretanje novog testa. Ako mi neko može pomoći sa objašnjenjem šta znače Punkte (od 2 do 5) koje stoje iznad svakog pitanja? Na kraju testa nemam nikakav pregled kako sam odradio test…
  Evo trenutno sam našao i:
  oeamtc.at/portal/fuehrerscheintest+2500+++11154
  takođe na opcija hrvatskom.

 4. niishao - 02/10/2016 @ 14:52

  Da li se prevod dozvole mora raditi u ADAC-u ili moze da ga uradi i sudski prevodilac iz Srbije?

 5. Slobodan - 05/10/2016 @ 20:22

  Ja sam preveo kod sudskog tumaca u Srbiji za 10 evra I priznali su mi.

 6. Vladimir - 10/10/2016 @ 20:59

  Da li vam 350 evra Grundgebühr autoškole zvuči kao krađa?

 7. Goran - 11/10/2016 @ 17:33

  Danas se upisah u auto skolu u Minhenu. Uplatio sam za upis 190 EUR. Platio sam i 65 EUR materijal za spremanje teorije. 350 EUR izgleda neverovatno!

 8. Vozacka - 12/10/2016 @ 09:36

  Pozdrav svima, ja sam trenutno u toku polaganja, okolica Frankfurta. Nikakav upis u auto-skolu nisam platio, samo materijal 40e (tu su sva potrebna pitanja i video zapisi, oko 1060 pitanja). Ukoliko imate neku nasu vozacku, nece vam biti potrebno vise od 3-4 casa voznje (casovi su najskuplji, pogotovo casovi nocne voznje i sl.). Teorija se polaze na kompjuterima, rezultat odmah po zavrsetku dobijate. Srecno svima i samo napred gde god da ste!!!

 9. Macan - 08/11/2016 @ 15:32

  Pozdrav,
  na nekim forumima se pojavila informacija da ce od 1. januara dozvole iz Srbije biti priznate u Nemackoj. Proverio sam sa konzulom u Minhenu i on nema nikakve informacije o tome, tako da 99% ovo nije tacno.

 10. Vozacka - 08/11/2016 @ 19:41

  Pozdrav, zavrsio sam sve, oko 750e me izaslo, okolina Frankfurta, u toj ceni su mi dva casa voznje koje sam vozio, jer je instruktor bio zadovoljan voznjom. Jedan cas je 35e. Pozdrav i srecno!

 11. DonVitorio - 15/12/2016 @ 12:37

  Ako je Blicu verovati 🙂

 12. Macan - 15/12/2016 @ 14:42

  Daj boze da je istina, ja jos nisam uspeo da polozim prakticni deo. DRugar je zvao ambasadu i oni su potvrdili da je ovo tacno. Videcemo u praksi…

 13. zoran vasic - 04/01/2017 @ 21:12

  j posedujem vozacku ,moje pitanje da li mogu samo da je zamenim za nemacku bez teorije i polaganja voznje,moja vozacka jee istekla
  dakle moje pitanje glasi gde i kako mogu da moju staru srpsku dozvolu zamenim za nemacku inace zivim u nemacckoj vec tri godine

 14. niis - 16/01/2017 @ 13:48

  @zoran: ne mozes. moras polagati teoriju i prakticni deo. Pominjes da si tamo 3 godine. Ako sam dobro negde procitao, cak i ako odobre besplatnu zamenu, svako ko je preko 3 godine u nemackoj i nije jos zamenio dozvolu morace da polaze ponovo.

 15. Vica - 13/02/2017 @ 13:26

  Ima li kakvih novosti ovde u Nemackoj?
  Ja sam pronasao ovo:
  dijaspora.tv/details/artikel/umschreibung-auslaendische-fahrerlaubnis.html

 16. Kole - 20/02/2017 @ 16:44

  Najsvezije, sa sajta TV N1:
  rs.n1info.com/a229452/Vesti/Vesti/Moguca-zamena-srpske-vozacke-dozvole-za-nemacku.html
  Samo je pitanje, da li ovo stupa na snagu odmah ili ce se cekati jos neko novo potpisivanje.

 17. Vica - 22/02/2017 @ 16:20

  FYI:

  service.berlin.de/dienstleistung/327537/

 18. Marija L. - 10/07/2017 @ 18:46

  Ja sam moju bosansku vozačku dozvolu bez problema zamijenila za njemacku(u Landratsamt Göppingen, pokrajina Baden Württemberg ) bez ikakvih dodatnih polaganja. Samo sam trebala donijeti sliku i mislim kopiju osobne. ..ali nisam sigurna dal je i to trebalo.čekala 3 tjedna i to je to

 19. Frankfurter - 29/05/2018 @ 17:13

  Pozdrav kakva je procedura.. ja sam polozio vozacku u Bosni a prijavljen u Njemackoj Dali mogu zamjeniti vozacku sada ovdje ili..?

 20. Milan - 29/05/2018 @ 20:50

  Da, možeš. Prevedeš vozačku na nemački (na pr. u Adac-u) i onda: frankfurt.de/sixcms/detail.php?id=703665&_ffmpar[_id_inhalt]=4970058

 21. Pedja - 27/02/2019 @ 17:51

  Pozdrav. Imam srpsku dozvolu c I e kategoriju.Hocu da polazem cod 95 u sloveniji,da li ce mi nemci priznati cod 95 jer sam cuo opet svakakvih prica,jedni priznaju,drugi ne priznaju..

 22. Zoran pejakovic - 11/08/2020 @ 10:26

  Imam sloovensku vozacku od 2010g polozijo kodu 95.preveo sam C kategoriju iz BiH.apolago C kategoriju u Sloveniji komplet i sad menjam vozacku za njemacku i imam problema traze mi neki teoretski ispit .ako se neko susreto sa tim dami javi hvala unapred ppzdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *