Google Chromecast – jeftin i jednostavan način da dobijete Smart TV

ChromecastGoogle Chromecast je uređaj koji omogućava puštanje video, muzičkih i drugih sadržaja na TV-u preko računara ili android uređaja (smartphone, tablet…). Ukoliko imate TV sa HDMI i USB priključkom sa napajanjem, imate mogućnost priključivanja Chromecast uređaja. Nakon što uređaj priključite na TV i odaberete HDMI port gde ste priključili chromecast kao izvor slike za TV, potrebno je da izvršite početnu konfiguraciju koja se jednostavno može izvršti posećivanjem web adrese i unošenjem koda koji će biti pokazan na ekranu.

Kompletan video otpakivanja uređaja sa početnom instalacijom i konfiguracijom možete pogledati ovde:

Kada je uređaj konfigurisan i spreman za upotrebu (povezan na mrežu sa pristupom internetu), sa vašeg android uređaja na kome imate instaliran chromecast aplikaciju (dostupna u google store-u) možete puštati sadržaje na televizor. Većina google aplikacija podržava chromecast tako da ćete odmah moći puštati youtube snimke, ili google movie filmove, muziku preko music aplikacije i tako dalje. Takođe, aplikacije drugih razvojnih kompanija i servisa podržavaju chromecast i sve veći broj multimedijlanih aplikacija dodaje podršku za googlke chromecast (n.pr. Twitch TV, Netflix, Plex…).

Sa računara isto tako možete koristiti chromecast i streamovati (puštati) sadržaje na TV. Za to je potrebno imate Google Chrome internet browser instaliran i dodatke za browser koji dodaju podršku za chromecast. Jedan od takvih dodataka koje lično koristim je Google Cast:

GoogleCast

Sa Google Castom možete sadržaj preneti sadržaj Google Chrome tab-a na ekran TV-a, što znači da možete pustiti bilo šta što gledate u browser-u na TV. Postoji ekperimentalna opcija puštanja sadržaja kompletnog ekrana ali ova opcija nije dobra za puštanje video sadržaja jer je “seckanje” vidno i nije prijatno za gledanje. Da biste pustili video sa računara na TV, predlažem da instalirate Plex media server i dodate filmove i muziku u ovaj softver.Plex media server pušta video sadržaje u browser-u tako da ćete jednostavno moći pustiti film u Plex-u i onda prekop Google Cast-a preneti taj sadržaj na TV.

Naravno, ukoliko imate SmartTV imate više opcija na koji način možete postići isto ovo  ali ipak Chromecast ima odličnu integraciju sa mobilnim uređajima koja nedostaje mnogim Smart televizorima i što je još bitnije wireless je, dok mnogi Smart TV-ovi nemaju bežičnu mrežnu karticu tako da ne morate provlačiti kablove do TV-a da biste puštali multimedijalne sadržaje.

Ukoliko imate neka pitanja slobodno dodajte u sekciju sa komentarima. Znam da nisam pokrio čitavu temu dovoljno detaljno ali toliko dugo već čekam da objavim tekst i skupljam info da ako to danas ne uradim neću nikako 🙂

#Android#Chromecast#Google#muzičkih#netflix#pametni#puštanje#računara#sadržaja#Smart TV#smartphone#tablet#telefon#TV#twitch#Video#youtube

Comments

 1. Boris - 15/01/2015 @ 18:24

  Da li moze da se poveze sa iphon-om i da na teveu vidim telefon(sve sa telefona na televizoru)?

 2. Milan - 19/01/2015 @ 21:00

  Mislim da nije moguće preneti ekran iphone-a preko chromecast-a ali je moguće na iphone instalirati aplikacije (youtube, twitch, netflix…) sa podrškom za chromecast i sa njih puštati sadržaj preko chromecast-a na TV. Nemam iphone pa ne uzimaj ovo za 100% tačno. Možda se javi neko sa iskustvom.

 3. Duško - 19/03/2015 @ 20:34

  Da li mogu sa chromecast-om da reprodukujem filmove mx video plejerom sa telefona na TV,instalirao sam PLEX,mogu da gledam film,ali ne otvara prevod?

 4. Milan - 20/03/2015 @ 01:06

  Mx player ne podržava chromecast za sada. Moguće je podesiti subtitle na plexu:

  https://support.plex.tv/hc/en-us/articles/200471133-Adding-Local-Subtitles-to-Your-Media

 5. zivojin nikolic - 07/04/2015 @ 23:23

  Milane,gde i po kojoj ceni mogu da nabavim Chromecast.Da li moze lcd televizor LG 32LK330 da popdrzi chromecast uredjaj.Tv poseduje ulaz za usb i hdmi.Pozdrav iz Nisa

 6. Milan - 08/04/2015 @ 12:07

  Ja sam uređaj kupio u Media Marktu u Nemačkoj. Standardna cena mu je oko 35 evra.

  Ako TV ima USB i HDMI trebalo bi da radi mada i ako USB na tvom TVu ne može da napaja chromecast to nije problem pošto se uz chromecast dobije adapter za napajanje tako da može da se priključi direktno na strujnu utičnicu.

 7. Miki - 28/05/2015 @ 12:45

  Imam chromecast i iphone 5 ,imam dosta aplikacija koje mogu da reprodukujem koje imam na chromecast-u ,najviše koristim youtube i slika je perfektna u HD rezuluciji ,(naravno imam LCD-TV)bez ijednog problema tipa da koči ili da krene pa stane učitavanje (što se dešava kada koristim komp)ali da gledam sadržaje telefona (slike,video)ne može.
  Znači mogu reprodukovati samo aplikacije koje skinem preko chromecart-a.

 8. Mica - 23/10/2015 @ 10:53

  Da li moze da se poveze chromecast ako na TV-u ima samo prikljucak HDMI a nema za USB?…hvala u napred…

 9. sanja - 24/10/2015 @ 04:53

  Imam pitanje u vezi gledanja filmova sa prevodom, kad spojim moj tablet sa tv preko chromecast,prevod se ne pojavljuje na tv sa pojedinih sajtova,mada ga na tabletu imam.Hvala

 10. Milan - 01/11/2015 @ 17:41

  Sorry na kasnom odgovoru. Može, jer se uz Chromecast dobija i adapter za napajanje sa kojim se može prikopčati na strujnu mrežu tako da se ne mora napajati preko USB-a. USB u stvari služi samo za napajanje kod chromecast-a.

 11. Milan - 01/11/2015 @ 17:43

  To zavisi od player-a koji streamuje film na TV. U početku kako nisam mogao pronaći mobilni player koji može da streamuje prevod na TV, koristio sam Plex server i dodavao prevode a potom sam streamovao sa PC-a na TV. Ne znam da li se situacija u međuvremenu popravila jer gledam filmove bez prevoda.

 12. sanja - 14/11/2015 @ 22:59

  Hvala,pitala sam kad gledam filmove online s prevodom,ne da ih download na tablet ili PC pa da koristim neki player.Jer npr,na tabletu,otvorim Google Chrome browser,filmovi tad imaju prevod, al kad prebacim signal na tv preko chromecast, prevod se na tv ne pojavljuje.Pozdrav

 13. Goran (bb :) ) - 05/01/2016 @ 08:16

  Mislim da je ovo preskupo. Kad si rekao da je jeftino rjesenje, ja sam mislio da je 10-15 dolara.
  Ovako, za te pare (a cak i za manje) moze da se uzme neki od smart tv box-ova, koji ima neuporedivo vise mogucnosti…

 14. Milan - 05/01/2016 @ 20:44

  Mislim da nisi u pravu blacky. Ja imam dva smart TV-a i nikada ne koristim te smart aplikacije. Klinci tu i tamo youtube i neke igrice od smart aplikacija.

  Sa druge strane chromecast je toliko lak i jednostavan, gde se skoro bilo kakav sadržaj sa telefona može prikazati na TV-u. Android aplikacije poput youtube, twitch, chrome, music player, plex čine stvar još boljom jer imaju nativu poodršku za chromecast tako da kada pustim neki online video mogu i da ugasim telefon…

  U suštini zavisi od potreba ali mogu reći da odkako sam nabavio chromecast ne koristim uopšte smart tv aplikacije. Sve zavisi šta kome treba.

 15. Hasker - 21/12/2016 @ 10:22

  Prebacim film…nema prevoda….svakakve aplokacije sam probao al nista…imali sta da radi?Pozzz

 16. Milan - 21/12/2016 @ 21:27

  Nisam probao ali čuo sam dobre stvari o aplikaciji Kodi. Ne znam da li podržava i klasične subtitlove.

 17. milan - 31/10/2017 @ 09:33

  Da li mogu od obicnog tv ( filipsov tv u pitanju, sandučar ) da uz pomoć ovog uređaja napravim smart tv pošto imam internet u kuci. i šta mi je sve potrebno ( mozda neki adapteri sa scarta na hdmi ili slično ). Moli m te pomozi mi. POZDRAV

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *