Upgrade firmware-a na wireless ruteru DLINK DI-524

DLINK DI-524
Prošle godine sam kupio ovaj ruter za kućnu upotrebu da bih se rešio silnih kablova isprepletanih po čitavoj sobi a pošto se broj wifi uređaja u kući odjednom povećao na dva (novi laptop i telefon) znao sam da neće ostati neiskorišćen.
Zašto nadograditi firmware ako sve radi dobro? Više razloga, prvo radoznalost 🙂 a i novije verzije firmware isprave greške koje su se provukle u starijim verzijama i mogu poboljšati performanse uređaja. Tome sam se i nadao pošto sam primetio da je domet wireless signala veoma loš ako između rutera i laptopa postoji zid (svega 5-6 metara).
Konačno, kako uraditi nadogradnju firmware-a?

 1. Napravite backup Vaših podešavanja Tools – System – Backup settings u admin panelu vašeg rutera.
 2. Skinite ovu zip datoteku i otpakujte je.
 3. Pokrenite 20080318_524_V2.07.exe (obratite pažnju da fajl 20080318_524_V2.07.BIN bude u istom folderu)
 4. Program će automatski pronaći IP adresu Vašeg rutera.
 5. Proverite da li je ispravno detektovao, unesite admin lozinku i odaberite opciju Upgrade.

Nakon upisivanja novog firmware vaša podešavanja ne bi trebala biti promenjena. Ukoliko je to slučaj vratite prethodno napravljeni backup (tačka 1).

Comments

 1. Rade - 05/09/2012 @ 21:25

  Imam ovaj ruter sa instaliranom firmware v3.12 od 31.07.2008. i imam problem sa konekcijom telefona na wireless. Konektuje se ali ne može ništa da radi na internetu. Kompjuter može da se konektuje. Zanima me da li sa ovom verzijom firmware-a telefon može normalno da radi i da li ima negde neka novija verzija.
  Pozdrav.

 2. retailserbia.com">Milan - 06/09/2012 @ 22:01

  Nisam siguran. Sa mojim telefonom (symbian u tom momentu) sam imao pomešana iskustva – nekada je radilo a nekada ne. Mislim da je u pitanju koja enkripcija se koristi za zaštitu wifi pristupa. Koliko se sećam bilo je problema sa WPA ali je radilo sa WEP. Pre nekoliko meseci ruter sam poklonio nekome tako da ne mogu sada proverim. Treba probati i videti.

  Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *