Besplatno pokrenite sopstveni internet radio u nekoliko koraka

Ukoliko želite da emitujete sopstveni internet radio to možete učini u nekoliko jednostavnih koraka. Potrebno je da imate internet konekciju, software i server na koji će se slušaoci povezivati.

1. Odaberite hosting / server preko koga ćete emitovati Vaš radio ostataku sveta.

Za početak je preporučeno da odaberete neki od besplatnih servera kao test da biste potvrdili da oprema i interent koji imate omogućuju emitovanje medijskih sadržaja sa Vašeg računara na internet.

Za svrhu ovog tutorijala, odabrali smo myradiostream.com.

Kreirali smo i registrovali besplatan nalog. Kada kliknete na link za potvrdu, sajt će kreirati za Vas stranu i to može potrajati nekoliko minuta. (oko 5 minuta)

2. Odaberite software za emitovanje sadržaja

Potrebno je da instalirate winamp na računar – winamp.meggamusic.co.uk/winamp5666_full_en-us_redux.exe and nakon toga instalirate viastreaming.com/help/shoutcast – SHOUTcast DSP 2.2.3 plugin za Winamp

3. Konfigurišite server

Ulogujte se na myradiostream.com/user/ kontrol panel, dajte naslov Vašoj radio stanici – MM Test station u mom slučaju.

myradiostream settings
myradiostream settings

Skrolujte ka dnu strane do Direct Stream URLs i odaberite Customize dugme pored Stream URL. Podesite link tako da sadrži ime vaše stanice ili neki drugi link koji će zvučati dobro. Sačuvajte podešavane (Save)

Set direct stream url
Set direct stream url

U mom slučaju sam odabrao muzdeka tako da se playlisti sa stanicom pristupa preko linka http://myradiostream.com/muzdeka. Sačuvajte podešavane (Save)

4. Konfigurišite softver

Pokrenite winamp i idite na meni Options – Prefereneces. Zatim u prozoru koji će biti otvoren odaberite Plug-ins pa DSP/Effects. Kliknite na Nullsoft SHOUTcast Source DSP v.2.2.3 i odaberite Configure active plug-in na dnu prozora.

Winamp SHOUTcast preferences
Winamp SHOUTcast preferences

U novom prozoru koji će biti otvoren pod nazivom Nullsoft SHOUTcast source treba da konfigurišete parametre koji su pokazani u vašem myradiostream.com/user/ kontrol panelu.

a) Prebacite se na output tab i odaberite Output 1 na listi.

Prvo je potrebno podesiti konekciju:
– u polje Address unesite adresu vašeg servera. Na osnovu informacija iz myradiostream user prozora vidimo da je adresa s38.myradiostream.com
– u polje Port unesite 5002 (port sa Vašeg myradiostream user prozora)
– Stream ID neka ostane 1
– User ID je vaše korisničko ime na myradiostream sajtu – u mom slučaju muzdeka
– Password je automatski generisana šifra pokazana na myradiostream sajtu. U mom slučaju to je: zDpwBn6EU
– Odaberite i checkirajte Use shoutcast v1 mode opciju i Automatic reconnect opciju.

Winamp Shoutcast output
Winamp Shoutcast output

Time ste završili Output konfiguraciju.

Yellow pages tab ostavite kako jeste za sada.

Encoder – Odaberite MP3 ili ADTS-AAC Encoder za početak i u Encoder settings podesite 128 kbps. Besplatni serveri uglavnom podržavaju niži bitrate. Za kvalitetniji zvuk u većini slučajeva je potrebno platiti da biste otključali podršku za viši bitrate 192 i više. Postojao je problem sa Web playerom u slučaju kada je AAC bio odabran kao encoder pa sam prebacio na MP3 nakon testiranja.

Winamp SHOUTcast encoder
Winamp SHOUTcast encoder

Ostavite Artwork i Logs tabove kako jesu za sada.

b) Kliknite na Input tab i odaberite Winamp u Input device padajućoj listi.

Winamp SHOUTcast input
Winamp SHOUTcast input

5. Pokrenite radio

Dodajte muziku u vašu medijsku biblioteku u winampu, kreirajte playliste i spremite redosled melodija i kako ćete ih puštati.

Pokrenite winamp i idite na meni Options – Prefereneces. Zatim u prozoru koji će biti otvoren odaberite Plug-ins pa DSP/Effects. Kliknite na Nullsoft SHOUTcast Source DSP v.2.2.3 i odaberite Configure active plug-in na dnu prozora.

Output 1 bi trebao da je konfigurisan na osnovu koraka iz tačke 4. Odaberite Connect.

Ukoliko povezivanje nije uspešno, proverite još jednom da li je vaš serever aktiviran i koristite li dobro korisničko ime, šifru, adresu i port…

Ukoliko je povezivanje uspešno, videćete informaciju o tome koliko je bajtova poslato na server. Pustite muziku i pokrenite Vaš radio!

Postoji nekoliko načina na koji slušaoci mogu slušati Vaš radio.

a) Mogu da posete link do Vaše radio stanice i downloaduj m3u ili pls fajl i otvore ih u Winampu, VLCu ili nekom drugom player-u- U mom slučaju to je http://myradiostream.com/muzdeka a kod Vas će biti link koji ste podesili u koraku 3 – Direct Stream URLs.

b) Možete integrisati Web player na Vaš sajt preko koda ponuđenog u Web player HTML  polju na myradiostream.com/user/ kontrol panelu.

Primer integracije web player-a na sajt:

#emitujete#internet#radio#server#slušaoci#software#stanice

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *