Zaposlenje u inostranstvu – iskustva

Nedavno sam na jednom forumu odgovarao na pitanje vezano za iskustva ljudi sa ovih prostora kod pronalska posla u inostranstvu i šta kada se ode u stranu zemlju. Napisao sam kratak odgovor pa bi možda bilo zanimljivo/korisno i ljudima koji nisu na tom forumu da pročitaju jedno od iskustava.

Citiram post:

1. Proces dugo traje – čak i ukoliko imaš firmu koja je spremna da te zaposli u istom momentu slobodno računaj na bar 4 meseca pre nego što stvarno počneš da radiš u toj firmi. Da bi dobio radnu/boravišnu dozvolu potrebno je da se ima potpisan ugovor sa firmom u koju dolaziš, a tek nakon toga se skuplja i ostala dokumentacija, prevodi se na jezik zemlje u koju ideš kod ovlašćenog prevodioca, i podnosi se zahtev za boravišnu vizu. Obrada tih vrsta viza traje od 8 – 12 nedelja zavisi od zemlje. Kada se konačno dobije viza i ode se u tu zemlju još uvek se ne možeš zvanično zaposliti već se moraš prijaviti. Da bi se prijavio moraš da imaš adresu na koju ćeš se prijaviti.

2. Prijava i početak rada – Ja sam se prijavio na adresu hotela jer je bio pravi pakao pronaći stan u zemlji čiji jezik ne znaš.
Kada se prijaviš, trebaš da središ osiguranja i birokratiju sa firmom i možeš početi raditi. Ovo je ukratko ali samo da znaš da je komplikovan proces i sem ako nemaš nekoga ko je spreman baš da ti izađe u susret biće šetanja i neizvesnosti. Meni je ok prošlo jer sam se na vreme o svemu informisao, tako da isti savet dajem tebi

3. Skupo je – Da bi se upustio u avanturu pronalaska posla u inostranstvu rekao bih da je potrebna minimalna ušteđevina od 5000 evra ukoliko ti firma neće plaćati prvu ratu za stan, avionske karte, kauciji za stan koja je u evropi do 3 mesečne rate za stan i ostale troškove života. Još kada na to dodamo ona 4 meseca ni na nebu ni na zemlji u nekim scenarijima može biti jako komplikovano sa finansijske strane.

4. Druga kultura, drugi narod – prvih par meseci je poprilično usamljenički tako da treba biti spreman i na to. Naravno sve zavisi od čoveka i okruženja u koje dolazi. Ako ide familija/devojka sa tobom onda je dosta lakše.

5. Posao – ako je firma spremna da prođe kroz čitav ovaj dug, skup i ponekad bolan proces onda će ti svakako na poslu biti super, jer niko ne bi prošao sve to da bi doveo čoveka i na kraju ne bi imao planove sa njim. Uglavnom, posao na kraju ispadne najmanji problem pored silne birokratije, traženja stanova i otuđenosti.

Sve u svemu, nakon 6-7 meseci, kuliraš u lepom stanu sa familijom, radiš posao koji voliš i smišljaš šta ti je sledeće činiti

Neke zemlje poput Danske a mislim skoroi Italije traže da se zna jezik pre nego što se dobije viza tako da se treba raspitati i za Španiju kako stoje stvari. u nemačkoj nije potrebno znati jezik, ali zato članovi porodice (supruga) koji dolaze moraju položiti A1.

No, gledaj da od firme izvučeš što više jer sve mnogo košta. Plaćena avionska karta, hotel za prvih mesec dana, kaucija za stan mnoooogo pomažu.

Što se tiče ugovora, uglavnom se ugovara bruto plata tako da je preoručljivo saznati prosečnu platu u zemlji ili nekoga ko radi tamo i da kađe koliko mu ostane na kraju meseca. Imaju i online kalkulatori koji računaju šta ostane posle poreza. Pored same plate, bonusi, slobodni dani i ostale trice su jako bitni no sada da ne ulazim u to, to već sigurno 99% ljudu koji posećuju devprotalk zna bolje od mene … Takođe, u zavisnosti u koju poresku grupu upadneš mogu biti značajne razlike u primanjima (osoba sa dva posla, samac, oženjen, oženjen sa decom, dali žena radi ili ne… – mnogo varijanti i svaka nudi novu klasu poreza – mislim da u nemačkoj ima 6 klasa – 6. je najgora oderu ti pola plate bez pardona).

Ukoliko ima pitanja, verovatno mogu da pomognem pogotovo ako je u pitanju Nemačka.

#iskustva#prijava#u inostranstvu#viza#Zaposlenje

Comments

 1. Natasa - 21/07/2011 @ 01:29

  Postovani gospodine Muzdeka,
  Zivim u Srbiji i treba da se zaposlim u Nemackoj, poslodavac je voljan da me zaposli i dobila sam spisak neophodnih dokumenata za izdavanje Berufserlaubnis. Sitnim slovima na dnu spiska pise da sva dokumenta moraju biti prevedena na nemacki jezik od strane nemackog prevodioca. Da li je moguce da ne vaze prevodi nasih sudskih tumaca ili mozda to vazi za one koji vec zive u Nemackoj a imaju diplome i ostala dokumenta iz drugih zemalja. Ako su vazeci samo prevodi nemackih prevodilaca mogu da se oprostim od citave price, jer za nekih 15 dokumenata jedva imam finansijske uslove ovde da ih prevedem a kamoli u Nemackoj gde je to mnogo skuplje.
  “Bescheinigungenin fremder Sprache sind in deutscher Übersetzung durch inen in Deutschland ermächtigen bzw. vereidigten Dolmetscher oder Übersetzer für die jeweilige Sprache-im Original-einzureichen.”
  Unapred zahvalna

 2. Milan - 24/07/2011 @ 00:14

  Poštovana,

  meni je kompletnu dokumentaciju preveo ovlašćeni sudski tumač iz Novog Sada i nisam imao nikakvih primedbi na dostavljenu dokumentaciju.

  Mogu Vam dati i kontakt ukoliko je potrebno.

  Prevod jedne strane je koštao oko 900 dinara.

 3. Danijela - 30/09/2011 @ 12:21

  Postovani gospodine Muzdeka,

  Dobila sam posao u Nemackoj i predala sva potrebna dokumenta za boravisnu dozvolu pre mesec dana. Cula sam se poslodavem i oni su mi javili da jos uvek nisu dobili nikakve formulare od ambasade. Interesuje me da li je uobicajeno da se ovako dugo ceka na vizu? Znam da pise od 8-12 meseci, ali u meni se javlja mala nesigurnost 🙂
  Ispunjavam sve uslove, osim uslova za platu. Plata mi je niza od uslovljenih 63600 eura.
  Da li postoji mogucnost da me odbiju zbog ovoga?

  Imam jos jedno pitanje vezano za poresku grupu. Ja sam udata ali muz nece ziveti sa mnom u Nemackoj, sigurno prvih sest meseci. Da li znate da li spadam u grupu gde se porez placa manje s obzirom da sam udata ili ne, posto ne zivi sa mnom?
  Hvala vam unapred.

 4. Srbislav - 28/10/2011 @ 15:28

  Postovani gospodine Mudzeka ja sam vec neko vreme u Hamburgu i ne mogu nikako da se zaposlim,da li mozda znate neku agenciju ,kompaniju ljude koju zaposljavaju u ovoj oblasti.Imam zavresne srednju skolu i imam razlicite certifikate.Zivimo devojka i ja s tim da ona radi kao profesor i ima boravisnu vizu i radnu dozvolu. Kako bi ja mogao dobiti boravisnu vizu jer je veoma skup trosak ici svaka dva,tri meseca za srbiju i vracati se.Unapred hvala.

 5. Milan - 05/11/2011 @ 17:58

  @Danijela, izvinjavam se na kasnom odgovoru. Nadam se ste vec dobili papire, jer obicno procedura traje izmedju 2 i 3 meseca. Nije bitno ako je plata manja od 63600 evra i to ne bi trebao biti razlog da vas odbiju. Dok god Vam je plata kao i bolo kom drugom Nemcu koji se bavitim zanimanjem mislim da nema problema.

  Sto se tice poreske grupe, u pocetku cete biti stavljeni u grupu 6 i zbog toga morate odmah otici i prijaviti se kako bi vas prebacili u grupu 1 u kojoj su Single osobe. Tek kada Vam se pridruzi suprug i registruje u gradu u kome zivite mozete se prebaciti u neku povoljniju grupu.

 6. Milan - 05/11/2011 @ 18:03

  @Srbislav Nisam siguran koji je najlakši način i iskreno nisam preveliki ekspert za ovu problematiku. Dok ne dobijete boravišnu vizu teško da možete naći posao jer Vam za bilo šta treba prijava boravka i zdravstveno osiguranje.

  Kako dobiti boravišnu vizu? Možda postoje i druge opcije ali jedine koje vidim u Vašoj situaciji jeste da se oženite i onda podnesete zahtev za pridruživanje supruzi, ili da nađete poslodavca kome treba neko sa Vašim sertifikatima pa da potpišete ugovor i onda pokušate i vi da dobijete boravišnu na sličan način kao i supruga. Ne znam agencije koje bi vam mogle pomoći u svemu ovome 🙁

 7. marina - 10/07/2012 @ 12:20

  Poštovani,

  Suprug je našao posao u Njemačkoj i poslodavac ga želi prijaviti. U pitanju je građevinska firma. u ambasadi kažu da je to nemoguće jedino u slučajevima kad je to domaća firma koja iznajmljuje svoje radnike Njemačkoj firmi. Molim vas na koji način da dođemo do vize i mogućnosti rada na legalan način?

  Unaprijed zahvaljujem!

 8. Milan - 13/07/2012 @ 19:46

  Nisam siguran koja je procedura za Hrvatsku. Koliko znam zahtevi su da čovek bude visokokvalifikovan radnik ili naučnik, ili da radi u industriji ili ima zanimanje u kojem je retko naći čoveka sa iskustvom, t.j. nije dobra ponuda takve radne snage u Nemačkoj. Takođe, obavezno je da firma iz Nemačke napravi ugovor sa njim i da mu platu kojoj bi dao i Nemcu. Kasnije se sa tim ugovorom i drugim papirima koji se mogu naći na sajtu ambasade radi prijava za D vizu. nakon toga, kaa stigne u Nemačku, traži se stan i sređuje boravišna viza (koja je ujedno i radna viza)

 9. Miroslav - 02/08/2012 @ 13:04

  Postovani gospodine Mudzeka, po struci sam diplomirani ekonomista, a moja devojka lekar opste prakse. Planiramo zivot u Bechu, da tamo kupimo stan i da se zaposlimo. Nemamo nikakva iskustva po pitanju toga koliko je sve to izvodljivo.
  Molim Vas za savet.
  Unapred hvala, Miroslav.

 10. Milan - 06/09/2012 @ 21:56

  Poštovani, ja nisam stručnjak za ova pitanja i ne znam proceduru za druge zemlje. Samo sam ukratko naveo koje je bilo moje iskustvo.

 11. Milanka - 08/09/2012 @ 08:02

  Gospodine Milane! Akosam dobro razumela Vi ste se prijavili 2009.godine sto je koliko ja znam neko vreme kjad je bilo jako tesko ostvariti bilo kakve papire i boravak u Nemackoj!
  Pa s obzirom da ste Vi uspeli tada i jos ste u medjuvremenu doveli i suprugu onda mi sigurno mozete odgovoriti na moja pitanja!
  Ja imam zavrsen kurs za negovateljicu sa 3 nedelje prakse i diplomu sa sertifikatom ISO 9001-2008 sto je priznato svuda u svetu i trazila bih posao u toj struci s obzirom da sam cula da je to deficitarno zanimanje.
  E sad me zanima ako dobijem posao gore (razumela sam da cekam vizu do 12 nedelja) ali dali poslodavac navodi na koliko dugo trazi mene za radnika pa na osnovu toga dobijam odredjenu duzinu boravka ili to odredjuje ambasada, i ako to odredjuje ambasada koliko traje ta prva viza i kakve su sanse za produzetak i dali sve ide preko ambasade u Srbiji ili moze da se zavrsi u tom gradu.
  Sta podrazumeva ta D viza?
  I Kad dobijem Vizu kad mogu i dali mogu da dovedem decu 17 i 14 godina i supruga,i dali osim uslova znanja jezika A1 dali postoji jos neki uslov,ako znate,i kakav boravak-vizu oni dobijaju.
  Unapred Hvala

 12. Milan - 08/09/2012 @ 13:50

  Poštovanje,

  vizu sam tražio krajem 2010. godine i dobio je 2011. Ako dobijete posao u Nemačkoj prvi korak je da dođete i potpišete ugovor sa poslodavcem da počinjete sa radom n.pr. za 3 meseca. Nakon toga taj ugovor i ostalu neophodnu dokumentaciju prevedenu na Nemački kod ovlašćenog sudskog prevodioca nosite u nemačku ambasadu u Beograd i podnosite zahtev za vizu. U ugovoru treba da stoji da li je posao na neodređeno ili je na neki ograničen vremenski period.

  Viza koju dobijate u ambasadi ako je odobre je D viza, t.j. sa njom možete ući u Nemačku i boraviti 3 meseca. U ta 3 meseca treba da odete u kancelariju za strance u Vašem gradu i prijavite se za rezidentnu vizu i registrujete boravište. Tek sa rezidentnom vizom i boravištem dobijate mogućnost da ostanete duže i da budete zvanično zaposleni u Nemačkoj.

  Ono što stvari čini komplikovanim je:

  – Da biste dobili vizu morate biti visokokvalifikovani ili da radite posao koji je deficitaran u Nemačkoj
  – Da biste registrovali boravište potrebno je da nađete stan (što je posebna avantura), ili da se registrujete na nekog rođaka ili hotel
  – Pre nego što podnesete zahtev za rezidentnu vizu i registrujete boravište morate da uzmete zdravstveno osiguranje i naporavite račun u banci

  Kada dobijete rezidentnu vizu onda ostatak Vaše porodice može da podnese zahtev za pridruživanje, ili mogu to da učine u isto vreme kao i vi (kada prvi put podnosite zahtev u BG) ali već tada moraju imati A1 sertifikate. Nisam siguran ali ako dete ima preko 18 godina mislim da to čini proces pridruživanja komplikovanijim ali to se raspitajte u ambasadi.

 13. Marinko - 18/10/2012 @ 14:33

  iam ja pitanje ,posto vidim da ste informisani ui upuceni u sve to.poznajete li nekoga ko bi mogao da me zaposli negdje u inostranstvu npr u nemackoj.
  unapred hvala
  s postovanjem Marinko Losic

 14. Milan - 21/10/2012 @ 18:57

  Zamolio bih da mi se ne upućuju ovakvi zahtevi. Tekst iznad je samo kratak pregled mojih iskustava tokom zapošljavanja i prelaska u Nemačku. Nikako se ne smatram ekspertom i ne posredujem u zapošljavanju drugih ljudi niti u dobijanju viza.
  Hvala unapred.

 15. Dejan - 06/11/2012 @ 12:45

  Postovani Milane,

  imao bih par pitanja, i nadam se da mozete da odgovorite na njih.
  Trebao bih da idem da radim u Nemacku, po struci sam Arhitekta, i vec sam u pregovorima sa nekoliko firmi.
  Posto sam procitao u Vasem tekstu da ste se dobro informisali o sve sto vas ceka pre nego sto ste se upustili u avanturu. E sad, mene zanima, naravno ako nije tajana, gde se moze doci do takvih informacija, na kojim sajtovima i slicno. Informacije u vezi visine zarade za odredjenu struku, sta traziti od dodataka u ugovoru, na sta se ima pravo a na sta ne, na sta obratiti paznju, koliko su dodatni troskovi oko papira, itd……!! Verovatno, znate koja me pitanja interesuju, jel verujem da ste i Vi prosli kroz sve te nedoumice kada ste prvi put krenuli u avanturu za boljim zivotom!!

  Hvala unapred!!
  Dejan – Novi Sad

 16. kosuta - 06/11/2012 @ 15:52

  Postovani.
  Predao sam zahtjev u ambasadi Nemacke u Podgorici za plavu kartu. Prikupio sam sva dokumenta,cekao 2-3 mjeseca i dobio negativan odgovor….Prikupoio sam sve sto su trazili, ugovor oradu na 4500 eura godisnje, diplomu (po zanomanju sam dipl.ing.tehnologije, dokaz o radnom iskustvu od 6 godina…. Ugovor o radu je bio sa firmom koja izvodi radove u trockenbau.
  Sta mi je cineti,imate li neki savjet?
  Neki mi kazu da se lakse dobija radna dozvola od plave kerte… Pozdrav

 17. kosuta - 06/11/2012 @ 15:54

  Ugovor o radu na 45 000 Eura godisnje….

 18. Milan - 15/11/2012 @ 20:59

  Poštovani Dejane,

  u zavisnosti u koji grad idete najbolje je ako imate nekog iz tog grada koji Vam može dati te informacije. Pošto nisam imao nikoga, ja sam pronašao sajt nekih engleskih i američkih ekspata koji su delili iskustva i tu sam saznao razne informacije – od toga koji delovi grada su lepi za porodični život do toga gde su upisali školu jezika i sl. Informacije o zaradama sam pronašao na internetu pomoću google pretrage. Zarade se razlikuju od grada do grada, ali sam uspeo doći do nekih informacija i preko kolega koji su prethodno otišli u Nemačku. Troškovi za papire nisu veliki – mislim da sve zajedno izađe par stotina evra za Vas i porodicu – od privremene D vize, preko prijave boravka do rezidentne vize. Ja sam prošao postupak pre nego što je donet zakon o plavoj karti tako da ne znam kakvi su troškovi ako se ide tim putem.

  Pored samog posla naravno, najteže je naći stan, pogotovo u većim gradovima. Cene su visoke, skoro svi bolji stanovi nose sa sobom i cenu agenta koji ga iznajmljuje za stanodavce, a potrebno je i izdvojiti 3 mesečne kirije kao kauciju za stan. Ugovori sa vodovodom i kompanijom koja će dostavljati el. energiju su jednostavni i sve se može uraditi online. Ima mnogo tema na osnovu kojih se može pričati pa ako imate neko specifično pitanje rado ću odgovoriti.

  Lep pozdrav,
  Milan

 19. Milan - 15/11/2012 @ 21:02

  Poštovani,

  nažalost ili na sreću nemam iskustva sa situacijom kada je zahtev odbijen tako da ne mogu dati nikakav pametan savet. Uglavnom se odobravaju zahtevi kada je ugovor za posao gde su deficitarna zanimanja u Nemačkoj, t.j. doktori, IT, naučnici i sl…

 20. Stefan - 20/11/2012 @ 02:59

  Postovani,

  Imao bih par pitanja za Vas, posto vidim da ste upoznati sa Nemackim zakonima. Interesuje me da li postoji mogucnost zaposlenja u Hamburgu. tako sto Firmu otvara rumunski drzavljanin, onu najmanju sto moze. I time da zaposli mene srpskog drzavljanina? S tim sto ja imam srednju skolu Elektrotehnicar Racunara. I koliko bi trebao da placa poslodavac za mene porez vise, jer sam srpski drzavljanin? Kako to ide, i da li je moguce?

  Hvala unapred.

 21. Milan - 25/11/2012 @ 18:09

  Poštovani,

  ne znam da li je to moguće. Možda neko drugi od ljudi koji pročitaju Vašu poruku mogu pomoći povodom Vašeg slučaja. Što se tiče poreza, ne plaća se nikakav dodatni poreza ako niste državljanin Nemačke. Plaćaće isti porez kao da radi i državljanin Nemačke.

 22. Marija - 03/01/2013 @ 14:03

  Poštovani,

  Svaki Vas savet ili ideja je dobrodosla!Naime ja sam po struci veterinar i dobila sam posao u Nemackoj.Poslodavac mi daje i besplatan smestaj i hranu,placa mi i kurs nemackog.Sve je to navedeno u ugovoru o radu koji sam prilozila za dobijanje radne vize,a za koju su me i odbili.Sada bih trebala ponovo da apliciram ali ne znam sta bih mogla jos da uradim.Verovatno je problem bila plata koja je dosta niska,pa poslodavac razmislja da mi je i povece.Za sada sam stigla sa ucenjem nemackog do A2,i mozda bih mogla da polozim taj nivo u Goethe institutu…Ne znam da li bi i neko pozivno pismo poslodavca imalo neki uticaj…
  Svaki savet je dobrodosao!

  Hvala Vam mnogo,unapred!

  Srdacan pozdrav!

 23. Milan - 03/01/2013 @ 21:26

  Poštovana,

  ne znam tačne razloge što su vas odbili ali jedan od osnovnih razloga jeste uvek situacija na radnom tržištu u odnosu na posao za koji aplicirate. Ako u Nemačkoj ima mnogo veterinara bez posla (u šta sumnjam) onda svakako su velike šanse da će Vas odbiti. Ukoliko je plata koja Vam je ponuđena u ugovorz niža od uobičajene plate koju prima nemački veterinar početnik, onda su takođe velike šanse da ćete biti odbijeni pošto se svakako želi sprečiti zloupotrebe zapošljavanja stranih radnika kako bi radili za manju platu nego domaći stručnjaci.

  Naravno, sve su ovo pretpostavke. Pretpostavljam da ako se poveća iznos u ugovoru na onaj koji bi se nudio i nemačkom veterinaru i na pravi način iskomunicira od strane poslodavca zbog čega vas želi primiti a nekog domaćeg veterinara šanse su svakao veće. Poznavanje jezika nije uslov ali je svakako veliki plus.

  Srećno,
  Milan

 24. Zeljka Loncar - 10/01/2013 @ 16:19

  Moje ime je Zeljka,zavrsila sam osnovnu i srednju skolu u Njemackoj Zahnhelferin,u Njemackoj sam boravila kao izbjeglica 7 godina i nakon toga sam se vratila redovno po zakonu Njemacke,postoji li neka sansa da ponovo se vratim tamo inace sam iz Bosne i Hercegovine

 25. Bogdan J - 14/02/2013 @ 10:57

  Postovani gospodine imam jedno pitanje za vas.
  Moja zena treba da pocne raditi u jednoj klinici.
  dali ja imam pravo da odem sa njom u njemacku da zivim i da li se onda mogu zaposliti jer znam njemacki jezik perfektno. I koliko treba da se dobije stalni boravak? Hvala unapred
  .

 26. zoran - 18/02/2013 @ 10:40

  Postovani kolega. Mene zanima druga stvar. Ja imam pasos Evropske Unije, dobio sam madjarski pasos-dvojno drzavljanstvo. Znaci mene bi interesovalo sta bi mi konkretno trebalo od papira pri zaposlenju. Razumeo sam da mi treba prijava boravka i osiguranje, koje nisam razumeo gde se vadi u Srbiji ili Nemackoj, da li treba diploma, radnicka knjizica, svedocanstva o zavrsenoj skoli…, bio bih vam zahvalan kada biste uspeli da mi odgovorite.

 27. mamele - 25/02/2013 @ 17:30

  postovani imam par pitanja
  ja imam 23godine i moja zena ima 21 i imamo dete od godinu dana i imam srski i hrvatski pasos ja sam ziveo u nemackoj od 2002 do 2003god znam vrlo dobro nemacki jezik
  e kazite mi vi jel postoji mogucnost da se ja tamo legalno zaposlim i da iznajmim stan i naravno neki auto da imam
  hvala u napred

 28. Mara - 08/03/2013 @ 15:20

  Postovani Milane,

  imam 43 godine, po obrazovanju master opste fizike, nemacki jezik znam na nivou B1 (2 intenzivna kursa po 2 meseca u Stuttgartu)…
  Zelela bih da zivim i radim u Nemackoj, ali za sada nisam uspela da nadjem radno mesto, ili mesto za doktoriranje na njihovim univerzitetima.
  Pala mi je na pamet ideja o prekvalifikaciji. Naime, Nemackoj su potrebne negovateljice, pa bih se ja rado skolovala da postanem negovateljica. To moze da se uradi u Srbiji i onda da se trazi posao u Nemackoj. S druge strane, mozda je celishodnije doskolovati se u Nemackoj, tj pohadjati tzv dualno obrazovanje (obuku) za negovatelja, koje podrazumeva teorijsko ucenje i praksu u nekom domu za stare gde dobijate i smestaj i odgovarajucu zaradu… Moje pitanje je da li znate nesto o ovome i da li je moguce za tako nesto dobiti boravisnu dozvolu?

  Unapred hvala!
  Pozdrav!

 29. Zeljana - 09/03/2013 @ 19:59

  Po zanimanju sam diplomirani ekonomista, upisala sam master. Pretpostavljam da nemam bas neke velike sanse za zaposlenje u Njemackoj, ali ipak da vas pitam, vi bolje znate kakve su mi sanse. Isto tako me zanima kako, tj. na kojim stranicama mogu traziti poslodavca? Moj neupisani suprug je argonski zavarivac, sto mislim da je tamo deficitarno zanimanje, ali opet ne znamo kako naci poslodavca, tj, koje stranice. Takodje, ne znam da li sam dobro razumjela, da li mi je, u slucaju pronalaska poslodavca, neophodno znanje njemackog jezika A1 ili visi stepen, ili engleskog jezika? Nisam bas dobra ni u jednom jeziku, ali njemacki ucim i mogla bih se malo vise potruditi oko njega. Samo vas molim jos jednom da mi posaljete svaki sajt koji bi mi mogao pomoci po pitanju zaposlenja i snalazenja u Njemackoj.
  Puno hvala

 30. Ana - 15/03/2013 @ 17:24

  Postovani,nedelju dana sam u Frankfurtu kod decka,upisala sam se na kurs nemackog jezika,A1,da li moram u Beogradu da predam za boravisnu vizu da bih nastavila sa kursem A2 i B1 ili to mogu ovde uraditi sa dokumentacijom koja je potrebna?Hvala Vam unapred na odgovoru,s postovanjem!

 31. milan - 19/08/2013 @ 22:03

  Pošto dobijam mnogo pitanja vezano za dobijanje vize, ovo je copy/paste uslova i dokumentacije potrebne da se dobije vize za zapošljavanje (Informator za podnošenje zahteva za vizu radi zapošljavanja – pdf dokument dostupan na sajtu nemačke ambasade)

  “Zabrana o regrutovanju radne snage iz inostranstva, koja je doneta zaključkom Savezne vlade 1973.
  godine u osnovi je i dalje na snazi. Pravnom uredbom (Uredbom o zapošljavanju) je pristup tržištu
  rada za strance iz trećih zemalja ograničen za određena zanimanja i uvek zahteva prethodnu
  saglasnost uprave za zapošljavanje. Zahtevi za vizu radi zapošljavanja za zanimanja sa niskim
  stepenom kvalifikacije i čak bez kvalifikacije, spadaju u domen zabrane regrutovanja iz spomenutog
  zaključka Savezne Vlade, tako da su izgledi za dobijanje pozitivnog odgovora izuzetno mali.

  Molimo Vas da dodatno obratite pažnju na rubriku opšte informacije.

  Potrebna dokumenta za podnošenje zahteva u svim, niže navedenim kategorijama:
  • 2 obrasca , u celosti popunjena na nemačkom jeziku i svojeručno potpisana, kao i potpisan
  obrazac prema članu 55. Zakona o boravku stranaca (ovaj obrazac možete dobiti besplatno u
  Odeljenju za vize ili ga možete preuzeti sa naše internet-stranice)
  • 3 biometrijske fotografije (ne starije od 6 meseci, fotografije ne smeju biti štampane
  kompjuterski)
  • Važeći i potpisan pasoš koji važi od još najmanje godinu dana. Pasoš ne treba da bude stariji
  od 10 godina i da ima najmanje dve slobodne, neispečatirane stranice. Pasoš se nakon
  predaje zahteva za vizu vraća podnosiocu.
  • 2 fotokopije stranice pasoša na kojoj se nalazi fotografija i lični podaci
  Dodatna dokumenta za podnosioce zahteva sa visokom kvalifikacijom:
  • dokaz o završenom obrazovanju u visokoškolskoj ustanovi, original i dve fotokopije
  • potpisani radni ugovor, original i dve fotokopije
  Dodatna dokumenta za podnosioce zahteva radi samostalne privredne delatnosti:
  • opis delatnosti firme / koncepcija poslovanja, original i jedna fotokopija
  • plan o potrebnom kapitalu/plan finansiranja i prognoza prihoda firme, original i jedna fotokopija
  • informacije o broju predviđenih novih radnih mesta, original i jedna fotokopija
  • opširna biografija (CV) podnosioca zahteva, gde je tačno navedeno gde i šta je podnosilac
  zahteva radio pre sadašnje delatnosti, original i jedna fotokopija
  Dodatna dokumenta za podnosioce u drugim vidovima zapošljavanja:
  • potpisani radni ugovor, original i dve fotokopije
  • dokaz o kvalifikaciji / diplomu, original i dve fotokopije
  • radnu knjižicu, original i dve fotokopije
  • opširna biografija (CV) podnosioca zahteva, gde je tačno navedeno gde i šta je podnosilac
  zahteva radio pre sadašnje delatnosti, original i jedna fotokopija

  Sva dokumenta treba predočiti na srpskom jeziku sa overenim prevodom na nemački jezik od
  strane sudskog tumača!

  Cena obrade zahteva za vizu iznosi 60,00 evra.

  Napomena:

  Podnošenje svih gore navedenih dokumenata ne podrazumeva i pravo na izdavanje vize.
  Podnosilac zahteva je obavezan da sam priloži tražene fotokopije svojih dokumenata. Zaposleni u
  Odeljenju za vize ne fotokopiraju dokumenta podnosioca zahteva.
  Odeljenje za vize izričito zadržava pravo da u pojedinim slučajevima naknadno zatraži dostavu
  dodatnih dokumenata.”

 32. Tanja - 06/09/2013 @ 21:11

  Postovani,
  Interesuje me ako potpisem ugovor sa poslodavcem u Danskoji ako u ugovoru naznaci da mi on obezvedjuje stan i da mu nije potrebno znanje danskog jezika, da li postoji mogucnost da preko Danske ambasade zatrazun radnu dozvolu.Koliko ovde kosta podnosenje zahteva? Unapred hvala.

 33. Dejan - 12/09/2013 @ 07:05

  Postovani,
  imam dva pitanja za Vas ako mozete das mi odgovorite?
  Uskoro dobijam Madjarski pasos pa me interesuje dali bez problema mogu da radim u nemackoj Kao gradjanin EU?

  dali Bugarska firma moze da posluje bez nekih posebnih dokumenata u Nemackoj?

  Hvala unapred na odgovorima

 34. Milan - 15/09/2013 @ 18:32

  @Tanja
  Ne bih znao o uslovima vezanim za Dansku.

 35. Milan - 15/09/2013 @ 18:36

  @Dejan
  Kao građanin EU ukoliko pronađete posao u DE, nisu mi poznate prepreke koje bi Vas sprečile da počnete radite ovde. Za nove članove (poput Hrvatske) postoje određena ograničenja ali koliko mi je poznato to nije slučaj za Mađarsku.
  Što se tiče pitanja u vezi bugarske firme, mislim da to nije moguće ali apsolutno nisam upoznat sa tom oblašću tako da se najbolje raspitate kod nekoga bolje upućenog.

 36. Tanja - 16/09/2013 @ 12:50

  Postovani,
  gospodine Milane, imam par pitanja, pa pih vas zamolila ako mozete da mi odgovorite.Samohrana majka sam troje dece, najstarija je zavrsila Tehnicku skolu i ima 23g, srednja ide u Ekonomsku za finansijskog administratora i ima 17godina, sin mi ima 5godina.Mi imamo Madjarsko drzavljanstvo ja sam zavrsila za negovateljicu pa me interesuje kakve su moje sanse da uspem u Nemackoj i dal moze cerka da nastavi skolovanje u Frankfurtu za smer finansijski adm.Sta mi je potrebno od dokumentacije ?
  Hvala puno unapred.
  Tanja

 37. Milan - 27/09/2013 @ 21:45

  Poštovana Tanja,

  zaista nisam upoznat u potpunosti sa situacijom vezanom za vlasnike Mađarskog pasoša. Pošto je Mađarska članica EU pretpostavljam da je dovoljno da dobijete posao u Nemačkoj i možete da se registrujete u mestu gde ste dobili posao. Što se tiče nastavka školovanja u Nemačkoj potrebno je da ćerka govori bar C1 nivo nemačkog jezika kako bi bila u mogućnosti da studira u Nemačkoj koliko mi je poznato Više informacija sigurno možete dobiti od obrazovne institucije gde planira nastaviti školovanje.

 38. Milan - 15/12/2013 @ 19:27

  Tekst o proceduri zamene srpske ili BiH dozvole za nemačku: http://milan.muzdeka.com/opste/prepisivanje-srpske-bih-vozacke-dozvole-nemacka/

 39. Milica - 17/12/2013 @ 13:03

  Pokusavam da procitam sve predhodne komentare ali se oduzilo…Bih da Vam predocim moju”situaciju” i ako je moguce dobijem adekvatan komentar ili ti odgovor…Unaprijed zahvalna.. Dakle, neko vrijeme sam boravila u SR Njemackoj(turisticki), krenula na kurs i u medjuvremenu potpisala ugovor sa firmom…Tako ushicena i puna optimizma dosla sam u moju zemlju – BiH,”cisto formalnosti radi” da predam zahtjev za ulaznu vizu i vratim se u vec pomenutu zemlju po radnu dozvolu…i pocnem sa radom. Medjutim, iz Ambasade sam izasla zbunjenija nego ikad, em nisam dobila adekvatne odgovore em sam stekla utisak da moj ugovor i garancija moje familije da imam gdje da stanujem nista ne vaze…kakav biro BiH, kakve “nase firme”, zasto da idem preko svega toga ako vec imam garancija stanovanja i garanciju posla!?
  Sjedim u nedoumici i prosto nznm sta da kazem mom sefu kada ga nazovem, sta to meni treba, zar ugovor nije dovoljna garancija da mene posao u SR Njemackoj ceka!?

 40. Posao u inostranstvu - 21/01/2014 @ 13:18

  Blog je odličan i pun informacija za one kojima je do odlaska iz zemlje. Hvala na nesebično ispisanom blogu.

 41. jelica - 12/02/2014 @ 19:49

  dobro vece postovani gospodine Milane zovem se Jelica imam 43 god. posedujem pasos eu to jest madjarski imam jaku zelju da se zaposlim u njemacku da radim kao negovateljica da se brinem za stara i nemocna lica ali nasla sam par oglasa za taj posao ali svugde traze da se zna tecno jezik dali je moguce doci raditi a jezik se moze nauciti i sa njia dok si u kontaktu unapred i hvala pozdrav Jeca

 42. sinisa - 28/03/2014 @ 21:11

  postovanje. zelio bi pitati, prije 15 dana sam predao papire za zaposlenje u njemacku, tj. firma je iz slovenije a radi u njemackoj u ULMU zavrsne radove u gradjevinarstvu. ja sam se prijavio za posao postavljanje laminata. od dokumentacije mi je trazeno kopija pasosa, kopija diplome i uvjerenje o nekaznjavanju. nude mi platu od 7.5 eura po satu i placen stan. samo su uzeli 20 eura za prevod papira a kad dobijem vizu onda oduzimaju od 3 plate po 50 eura. dali je to tako od prilike ili nesto fali jos . pitam cisto zato da provjerim da je to sigurno koliko toliko

 43. dijana - 03/04/2014 @ 14:01

  Dobar dan! Postovanje!
  Imam i ja pitanje vezano za posao i zivot u Nemackoj. Naime moj muz 24god. zeleo bi da se zaposli u Nemackoj, drzavljani smo Srbije tako da nemamo EU pasos. E sad zanima me sta mu je sve potrebno od papirologije za radnu vizu?
  Citala sam i prethodne neke komentare al dosta toga ima. Ja tamo imam rodjake pa bi se mozda mogo srediti neki posao, imao bi i smestaj. I kad bi i kako ako mu se ukaze dobra prilika za posao i ostane tamo mogli otici dete i ja? Hvala u napred!

 44. Milan - 16/04/2014 @ 20:43

  Naravno ukoliko dobijete posao da možete povesti dete sa sobom. Postoji procedura za pridruživanje porodice. Što se tiče prvog pitanja već je odgovoreno par puta.

 45. Milan - 16/04/2014 @ 20:45

  Teško je odgovoriti na ovakva pitanja. Ako ste zadovoljni uslovima, samo napred i puno sreće.

 46. Aleksandar - 27/04/2014 @ 12:13

  Poštovani Milane,
  Puno mi znači dobar savet koji sam uvek znao ceniti.Recite mu da li još uvek savetujete ljude ukoliko vas pitaju. Hvala Vam unapred

 47. Aleksandar - 27/04/2014 @ 12:26

  Milane veliki pozdrav,
  Ja sam veterinar.Da li vam je poznato odakle bih krenuo u potrazi za poslom budući da se u današnje vreme veterina uplela ne samo u brizi o životinjama već i proizvodnji i prometu hrane životinjskog porekla.Moram reći da nemački ne znam ali brzo učim ali nažalost kao dete sa sela nisam u školi učio engleski jezik.Moja nevenčana supruga ima rođake u inostranstvu sa kojima nije u vezi ali ni u lošim odnosima.Oni imaju svoju firmu u inostranstvu i ukratko već dve generacije uspešno žive tamo.Da li bi mogao da iskoristimo to što imaju državljanstvo i firmu a da ih ne opteretimo svojim dolaskom.Hvala Vam unapred

 48. Aleksandar - 13/05/2014 @ 09:29

  Molim Vas, ako neko zna ili ima iskustva oko zaposlenja veterinara u Nemackoj, Austriji ili Skandinaviji, da mi prenese iskustva i sta je sve potrebno za zaposlenje? Ja sam po struci dr.vet.med, fakultet sam zavrsio u Beogradu, posedujem Srpsko i BiH drzavljanstvo…

 49. ivana - 13/05/2014 @ 16:18

  Zanima me da li nego zna nesto oko dokumentacije i procedure italijanske radne vize??

 50. Olja - 19/07/2014 @ 14:59

  Postovanje,imam dilemu oko zahteva za predavanje za vizu pridruzivanja porodici za Nemacku.Ukratko…moj suprug ima neograniceno boraviste,firmu i stan i sve uslove da ja mogu da dobijem vizu medjutim moja dilema je da li ja moram da trazim vizu s obzirom da cu za mesec dva dobiti madjarski pasos?
  Unapred hvala…pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *