Zaposlenje u inostranstvu – iskustva

Nedavno sam na jednom forumu odgovarao na pitanje vezano za iskustva ljudi sa ovih prostora kod pronalska posla u inostranstvu i šta kada se ode u stranu zemlju. Napisao sam kratak odgovor pa bi možda bilo zanimljivo/korisno i ljudima koji nisu na tom forumu da pročitaju jedno od iskustava.

Citiram post:

1. Proces dugo traje – čak i ukoliko imaš firmu koja je spremna da te zaposli u istom momentu slobodno računaj na bar 4 meseca pre nego što stvarno počneš da radiš u toj firmi. Da bi dobio radnu/boravišnu dozvolu potrebno je da se ima potpisan ugovor sa firmom u koju dolaziš, a tek nakon toga se skuplja i ostala dokumentacija, prevodi se na jezik zemlje u koju ideš kod ovlašćenog prevodioca, i podnosi se zahtev za boravišnu vizu. Obrada tih vrsta viza traje od 8 – 12 nedelja zavisi od zemlje. Kada se konačno dobije viza i ode se u tu zemlju još uvek se ne možeš zvanično zaposliti već se moraš prijaviti. Da bi se prijavio moraš da imaš adresu na koju ćeš se prijaviti.

2. Prijava i početak rada – Ja sam se prijavio na adresu hotela jer je bio pravi pakao pronaći stan u zemlji čiji jezik ne znaš.
Kada se prijaviš, trebaš da središ osiguranja i birokratiju sa firmom i možeš početi raditi. Ovo je ukratko ali samo da znaš da je komplikovan proces i sem ako nemaš nekoga ko je spreman baš da ti izađe u susret biće šetanja i neizvesnosti. Meni je ok prošlo jer sam se na vreme o svemu informisao, tako da isti savet dajem tebi

3. Skupo je – Da bi se upustio u avanturu pronalaska posla u inostranstvu rekao bih da je potrebna minimalna ušteđevina od 5000 evra ukoliko ti firma neće plaćati prvu ratu za stan, avionske karte, kauciji za stan koja je u evropi do 3 mesečne rate za stan i ostale troškove života. Još kada na to dodamo ona 4 meseca ni na nebu ni na zemlji u nekim scenarijima može biti jako komplikovano sa finansijske strane.

4. Druga kultura, drugi narod – prvih par meseci je poprilično usamljenički tako da treba biti spreman i na to. Naravno sve zavisi od čoveka i okruženja u koje dolazi. Ako ide familija/devojka sa tobom onda je dosta lakše.

5. Posao – ako je firma spremna da prođe kroz čitav ovaj dug, skup i ponekad bolan proces onda će ti svakako na poslu biti super, jer niko ne bi prošao sve to da bi doveo čoveka i na kraju ne bi imao planove sa njim. Uglavnom, posao na kraju ispadne najmanji problem pored silne birokratije, traženja stanova i otuđenosti.

Sve u svemu, nakon 6-7 meseci, kuliraš u lepom stanu sa familijom, radiš posao koji voliš i smišljaš šta ti je sledeće činiti

Neke zemlje poput Danske a mislim skoroi Italije traže da se zna jezik pre nego što se dobije viza tako da se treba raspitati i za Španiju kako stoje stvari. u nemačkoj nije potrebno znati jezik, ali zato članovi porodice (supruga) koji dolaze moraju položiti A1.

No, gledaj da od firme izvučeš što više jer sve mnogo košta. Plaćena avionska karta, hotel za prvih mesec dana, kaucija za stan mnoooogo pomažu.

Što se tiče ugovora, uglavnom se ugovara bruto plata tako da je preoručljivo saznati prosečnu platu u zemlji ili nekoga ko radi tamo i da kađe koliko mu ostane na kraju meseca. Imaju i online kalkulatori koji računaju šta ostane posle poreza. Pored same plate, bonusi, slobodni dani i ostale trice su jako bitni no sada da ne ulazim u to, to već sigurno 99% ljudu koji posećuju devprotalk zna bolje od mene … Takođe, u zavisnosti u koju poresku grupu upadneš mogu biti značajne razlike u primanjima (osoba sa dva posla, samac, oženjen, oženjen sa decom, dali žena radi ili ne… – mnogo varijanti i svaka nudi novu klasu poreza – mislim da u nemačkoj ima 6 klasa – 6. je najgora oderu ti pola plate bez pardona).

Ukoliko ima pitanja, verovatno mogu da pomognem pogotovo ako je u pitanju Nemačka.

#iskustva#prijava#u inostranstvu#viza#Zaposlenje

Comments

 1. tamara - 27/07/2014 @ 01:21

  Mene zanima zaposlenje u Stuttgartu.Pošto sam iz Hrvatske a sad smo EU gde se moram priajviti za traženeje posla kad dođem u Stuttgart nešto sam čula da prvo moram ići u neku upravu ili nešto slično?Zanima me ako možda znaš da li je istina da je dovoljno znati engleski jezik?Nešto sam načula da njemački nije toliko bitan mada sumnjam u tu informaciju,ako si upućen molim te pomozi mi.Unaprjed hvala.

 2. Sinalda - 06/01/2016 @ 18:15

  Postovani,
  Ja moj muz I djeca planiramo da se selimo u Stuttgart. Sta I kako je potrebno za prijavu boravka, dali se moze pronaci posao pa nije važno sta samo da se radi. Imamo slovensko državljanstvo

 3. Milan - 06/01/2016 @ 19:06

  Za prijavu boravka obično treba samo pasoš, ugovor o iznajmljivanju/vlasništvu stana ili kuće i popunjen formular za prijavu. Meni je trebao i dokaz o zdravstvenom osiguranju kao i dokumenta o vizi – nisam siguran da li ovo terba za državljanje Slovenije. Za prijavu, termin se mora preko interneta, telefonom ili lično bar dve nedelje unapred zakazati.

 4. Sinalda - 06/01/2016 @ 19:43

  Hvala vam na informacijama. Imam rodjaka u Stuttgartu I pokusacu da ga zamolim da nam pomogne.

 5. Almir - 20/01/2016 @ 23:19

  Milane svako dobro vam zelim zovem se Almir,zaposlio sam se u njemackoj i danas dobio potvrdu da podnesem ulogu za boravak na Landrammsamt i podnjeo sam i preuzeo potvrdu da je boravisna u proceduri.da li je ova boravisna ujedno i radna dozvola moja ili moram cekat radnu dozvolu pozz

 6. Milan - 21/01/2016 @ 21:03

  Zdravo Almire,

  Boravišna dozvola je i radna dozvola od nedavno. Na boravišnoj kartici piše imaš li pravo zapošljavanja ili ne. Ako piše Beschäftigung erlaubt/gestattet ili Erwerbstätigkeit gestattet onda imaš pravo da se zaposliš gde želiš.

 7. Aleksandra - 29/02/2016 @ 11:56

  Ja bi htela da pitam da li se moze bilo sta uraditi sa Srpskim paosem? Mislim, sve je moguce ali odakle poceti?

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *